Zoek jouw Opleidingen

Algemeen

RMTi Level 3

Wil jij ook leren hoe je met reflexoefeningen, bewegend leerproblemen kunt overwinnen? 

Heb je al reflexintegratie RMTi level 1 en 2 gevolgd en wil je nog meer over reflexen weten, kom dan naar level 3! RMTi level 1 en 2 ging over ontwikkeling, gedrag en emoties. RMTi level 3 gaat over het leren lezen en schrijven en vooral over alle visuele, auditieve en motorische vaardigheden die daar bij komen kijken. Het echte “leerbrein”.

Ken je ook kinderen die je wilt helpen met uitdagingen op het gebied van leren? Lezen en schrijven wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de ogen (visuele vaardigheden) en het vermogen om klanken te herkennen (auditieve vaardigheden) en motoriek te herkennen en te gebruiken.

Denk eens aan hoe complex de vaardigheid schrijven is. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken. Als dat niet voldoende gebeurt, kunnen er verschillende uitdagingen zijn:

  • Het kind drukt te hard of niet hard genoeg tijdens het schrijven.
  • Het kind heeft een verkeerde pengreep.
  • Veel spanning bij het schrijven – je kan spanning in de schouder en de kaak zien.
  • Tong steekt uit bij het schrijven.
  • Het kind heeft goede verbale ideeën maar kan zich niet schriftelijk uitdrukken.
  • Vindt het moeilijk om te weten waar te beginnen op de lijn.
  • Het schrijven kan netjes zijn, maar het gaat erg traag en moeizaam.

En wat te denken van het leesproces. Ook daar kunnen kinderen tegen allerlei moeilijkheden aanlopen. Ze kunnen moeite hebben met:

  • Het herkennen van de individuele klanken in woorden.
  • Ze zijn moe na het lezen.
  • Het leestempo blijft achter.
  • Ze maken veel fouten tijdens het lezen.
  • Begrijpen wat er wordt gelezen is lastig.

Leuk weetje:

Onderzoek heeft uitgewezen dat er verband bestaat tussen neuromotorische onrijpheid en de prestaties van een kind op school. Leer deze onrijpheid herkennen en leer een oefenprogramma samenstellen om deze kinderen te helpen!

Kinderen met bijvoorbeeld een niet geïntegreerde ATNR, STNR of TLR hebben vaak last van visuele problemen: ogen die niet goed kunnen volgen, focussen, accommoderen of samenwerken. Ze hebben vaak ook auditieve problemen: kunnen moeilijk verschillen horen tussen klanken (p/b) en hebben problemen met hun spraak en met articuleren.

Ze hebben vaak ook moeite met het oversteken van de middellijn van hun lijf. Hun richtingsontwikkeling en het lateralisatieproces zijn nog niet voltooid, waardoor ze moeite kunnen hebben met het werken van links naar rechts. Ze spiegelen vaak nog letters (b/d, ie/ei) en het automatiseren van de woordbeelden tijdens het lezen gaat moeizaam.

Om een succesvolle lezer en schrijver te zijn, moeten veel zintuiglijke processen goed samenwerken. Lezen en schrijven zijn gecompliceerde activiteiten waarbij veel delen van de neocortex met elkaar moeten samenwerken om deze activiteiten naar tevredenheid uit te kunnen voeren.

Tijdens deze 2-daagse opleiding gaan we kijken welke verbanden er zijn tussen de reflexen, het visuele en auditieve systeem, om zo een stevige basis te kunnen leggen om te kunnen lezen en schrijven. Je leert reflexen testen en aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je deze reflexen kunt stimuleren, zodat het kind op school beter mee kan komen met lezen en schrijven. Het kind zit dan weer lekker in zijn vel en kan groeien en zichzelf zijn!

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan mede oorzaak zijn van onder andere: vertraging in de ontwikkeling, leermoeilijkheden, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid,  gebrek aan vertrouwen etc. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

Inhoud opleiding:

RMTi Level 3: Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):


14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

  • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
  • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
  • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
  • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
  • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Leerdoelen:

Weten wat reflexintegratie inhoudt met betrekking tot visuele en auditieve informatieverwerking, proprioceptie en het vestibulaire systeem.

  • Weten waar deze processen in het brein plaatsvinden.
  • Weten wat de verbanden zijn tussen niet geïntegreerde reflexen, het visuele en auditieve systeem en de lichaamshouding.
  • Kennis hebben van de ontwikkeling van de verschillende reflexen en hun invloed:
  1. Weten welke reflexen van invloed zijn op de fijne motoriek (het schrijven) en hoe dit te verbeteren. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken.
  2. Weten welke reflexen van invloed zijn op het leesproces. De zintuiglijke processen moeten goed samenwerken. Je leert hoe je een auditief verwerkingsprobleem kunt herkennen, welke delen van het brein er mee in verband staan en welke bewegingsoefeningen je kunt inzetten om het te verbeteren.
  • Reflexen kunnen screenen, met toevoeging van auditieve en visuele stimulatie.
  • Een bewegingsprogramma kunnen opstellen voor de cliënt.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Nederlandse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Training Level 3.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website als RMTi Consultant.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie in je manual, het maken van de online toets en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 550 euro + $20 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi level 3:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

Deze opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi Level 3 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

  • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
  • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
  • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
  • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
  • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
  • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

De visie van KTNO is: “Wij zien een zorgmarkt voor ons waarbij complementaire zorg zich als excellente beroepsgroep heeft weten neer te zetten naast reguliere zorg. Waardoor er vertrouwen en samenwerking is ontstaan, met als primair doel betere preventie en behandeling van ziektes en aandoeningen.”

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door KTNO:

  • RMTi Level 1 en 2. 43 uur (1.5 ECTS)
  • RMTi School Readiness. 29 uur (1 ECTS)
  • RMTi Level 3. 29 uur (1 ECTS)
  • RMTi Face the Fear. 29 uur (1 ECTS)
  • RMTi Making Connections. 29 uur (1 ECTS)

Kijk voor meer informatie hier: www.ktno.nl

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
13-01-2025 en 14-01-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
12-01-2026 en 13-01-2026 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
01-06-2026 en 02-06-2026 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00