Zoek jouw Opleidingen

Algemeen:

Movement Based Learning

Waarom op beweging gebaseerd leren?

Tijdens deze opleiding leer je begrijpen waarom kinderen bepaald gedrag vertonen: “opstandig, emotioneel, snel boos, verlegen, wiebelig of ongeconcentreerd zijn”. Of misschien heeft het kind moeite met leren lezen, spellen of rekenen. Waar komt dat gedrags- of leerprobleem vandaan?  Je krijgt tijdens deze dag handvaten en oefeningen mee naar huis waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt.

Movement Based Learning (MBL) is een programma dat je een diepere kijk geeft op enkele basispatronen van de neurologische en motorische ontwikkeling. Het is een goede basis voor als je meer wilt weten over reflexintegratie of Brain Gym®.

Tijdens deze opleiding leer je werken met de 7 Building Block Activiteiten van Cecilia Koester!

Leuk weetje:

“We are using simple movements to wake up the brain.”: Cecilia Koester

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

  • Niet lekker in hun vel zitten.
  • Niet meer naar school willen. Last hebben van stress.
  • Vastlopen in hun ontwikkeling.
  • Moeilijk vriendjes maken.
  • Leer- en gedragsproblemen hebben.
  • Fysieke klachten hebben als: hoofdpijn en buikpijn, waarvoor geen oorzaak gevonden wordt.
  • De hele tijd wiebelen en friemelen.
  • Moeite hebben met het reguleren van emoties: bijvoorbeeld: opstandig zijn of snel boos worden.
  • Motorisch zwakker ontwikkeld zijn.
  • Chaotisch handelen.

Wil je ook dat je…

  • Een persoon kunt ondersteunen in zijn fysieke, sociaal-emotionele enMovement Based Learning (MBL) cognitieve ontwikkeling.
  • Gedrag kunt plaatsen in de drie dimensies en de relaties daarmee tot de hersenen.
  • Het gedrag van een kind kunt herkennen, door te kijken naar zijn lichaamstaal en zo weet welke oefening je in kunt zetten om hem verder te helpen in zijn ontwikkeling.

Inhoud:

Ga dan werken met de 7 Building Block Activiteiten:

Een mens heeft een voor- en achterkant, maar een lijf moet ook weten dat het een voor- en achterkant heeft. En ook een boven- en onderkant en een links en rechts. En dat lijf moet in verbinding staan met het brein. Samen moeten ze bewegingspatronen begrijpen en kunnen uitvoeren. Pas dan kun je je veilig voelen, concentreren en leren!

Een baby ontwikkelt zich vanuit reflexen, dat zijn ongecontroleerde, automatische bewegingen. Pas later door de rijping van het centraal zenuwstelsel kunnen de bewegingen gecontroleerd worden en ontwikkelt het kind zich via omrollen, kruipen en lopen tot een volwassen mens. Door te bewegen krijgt het kind grip op zijn omgeving.

De Movement Based Learning (ontwikkeld door Cecilia Koester) is een programma dat is gebaseerd op bewegend leren. Door beweging worden er nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt. Alle delen van het brein moeten goed met elkaar verbonden zijn en samenwerken, zodat alle informatie die binnenkomt goed verwerkt wordt. Het is een zeer praktische trainingsmanier waarin de cursist actief aan de gang gaat. Na de workshop kun je direct zelf met het geleerde aan de slag in de praktijk.

Movement Based Learning (Op beweging gebaseerd leren)  wordt in de neurobiologische wereld inmiddels erkend. Beweging van het lichaam stimuleert de groei van het centraal zenuwstelsel en maakt nieuwe neurologische paden aan in de hersenen. Deze manier van bewegen is ontstaan naar aanleiding van onderzoeken rondom Kinesiologie. De theoretische kennis van Kinesiologie wordt gebruikt binnen verschillende disciplines waaronder fysiotherapie , ergotherapie en visuele training. De aanpak kan zowel therapeutisch of preventief zijn.

Na de opleiding kun je:

  • Bewegingspatronen herkennen in de ontwikkeling van de reflexen en de motoriek.
  • De drie dimensies van het lichaam herkennen en de relaties daarmee tot de hersenen.
  • Anders gaan kijken naar het gedrag- en de leerproblemen van de kinderen.
  • Leer- en gedragsproblemen koppelen aan de drie verschillende hersengebieden.
  • De 7 building block activiteiten in je klas of praktijk inzetten.
  • De oefeningen bij kinderen en volwassenen toepassen, om ze zo verder te helpen in hun ontwikkeling, waardoor de hersenen optimaal met elkaar gaan samenwerken.
Filmpje: ervaring Fleur

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Movement Based Learning (MBL)

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

  • Een pen en klapper met de hand-out van de presentatie.
  • Een handboek (t.w.v. 24.50 euro) geschreven door Cecilia Koester vol met theoretische achtergrond en uitgebreide (praktische) beschrijving van de 7 building block activiteiten.
  • Potlodenset van Breincentrum.
  • Certificaat op papier en te downloaden in online account.

Certificering: 

Je ontvangt een deelnamecertificaat (van Cecilia Koester) en kunt vermeld worden als Movement Based Learning Coach in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum:

https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Movement Based Learning Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6,5 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 7,5 uur. Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie (doorlezen manual) en het oefenen om de 7 Building Block Activiteiten onder de knie te krijgen.

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Movement Based Learning Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 240 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 168 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:


Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

  • Reflexintegratie Deskundige RMTi  2.29 GRO punten (SP).
  • Reflexintegratie Specialist RMTi 2.89 GRO punten (SP).
  • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO punten (SP).
  • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO punten (SP).
  • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO punten (SP).
  • Lateralisatie 0.50 GRO punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
24-11-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 240,00